Ο Ζαχαρίας Σιόκουρος είναι Ναυτικός Αρχιτέκτονας και Ναυτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών. Είναι επί του παρόντος ο Διευθυντής Θαλασσίων και Υπερακτίων Επιχειρήσεων για την Lloyd’s Register στην Κύπρο, έχοντας εργαστεί τα τελευταία 25 χρόνια ως Τεχνικός Επιθεωρητής για δεξαμενόπλοια,  Διευθυντής Ασφαλείας/DPA και Τεχνικός Διευθυντής σε Κρουαζιερόπλοια,  Προϊστάμενος Επιθεωρητής, Επικεφαλής των Ελεγκτών και Εγκεκριμένος Εκπαιδευτής.

Διετέλεσε Πρόεδρος των Ναυτικών Αρχιτεκτόνων Κύπρου και της Ένωσης Ναυτικών Μηχανικών για πάνω από 15 χρόνια και το 2010 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των ιδρυτικών μελών του «Ναυτικού Ινστιτούτου Ανατολικής Μεσογείου», όπου κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου. Το Ινστιτούτο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με βάση του την Κύπρο, και ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την προώθηση της Ναυτικής Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, καθώς και της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στους διάφορους τομείς της Μπλε Οικονομίας.

Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2011 ξεκίνησε το καινοτομικό έργο, χρηματοδοτούμενο με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Lynceus” το οποίο κέρδισε το παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας Lloyd’s List  το 2014, καθώς και πολλά άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Ένα νέο ερευνητικό έργο που ονομάζεται “Lynceus2Market” έχει πρόσφατα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του προγράμματος “HORIZON2020”.